08-26 70 76

Fri frakt inom Sverige på ordrar över 500 kr

Fria byten

Startsida / Köpguider / Köpguide: Välj rätt allmountainskidor

Den enda guiden för att välja rätt allmountainskidor du behöver

Vad är en allmountainskida? En allmountainskida är en typ av skida som är utformad för att fungera bra i olika terräng- och snöförhållanden. De är vanligtvis bredare än slalomskidor, vilket gör dem stabilare i djupt puder och mjukare snö, och har en längre svängradie för effektiv carving på preparerade pister. Allmountainskidor har också en styvare flex och är vanligtvis tyngre än andra typer av skidor, vilket ger dem mer kraft och stabilitet i höga hastigheter men kan göra dem svårare att manövrera i trånga utrymmen. Allmountainskidor är ett bra val för skidåkare som vill ha ett enda par skidor som klarar av ett brett spektrum av terräng, från preparerade pister till puder i offpist.

Saker att tänka på för att välja rätt längd på dina allmountainskidor

Längden på de allmountainskidor du bör skaffa beror på din vikt, din nivå av skidåkning och vilken typ av terräng du ska åka i. Här är några allmänna riktlinjer som hjälper dig att välja rätt längd på allmountainskidor:

Om du är en nybörjare eller medelmåttig skidåkare bör du leta efter skidor som är ungefär lika långa som hakan eller näsan. Detta ger dig mer kontroll och stabilitet när du lär dig att åka skidor.

Om du är en avancerad eller erfaren skidåkare kan du välja en längre skida, som är stabilare i höga hastigheter och har en längre svängradie. Skidor som är ungefär lika långa som dina ögonbryn borde passa de flesta avancerade skidåkare.

Om du är en tyngre skidåkare kan du välja en något längre skida. Om du är en mycket lätt skidåkare kan du på samma sätt välja en något kortare skida.

Den typ av terräng som du ska åka skidor i är också en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer längden på dina allmountainskidor. Om du mestadels kommer att åka på preparerade pister kan en kortare skida vara mer manövrerbar. Om du ska åka i djupt puder eller offpist-terräng ger en längre skida mer stabilitet och flytbarhet.

I slutändan beror den bästa längden för dina allmountainskidor på dina personliga preferenser och din åkstil. Det är en bra idé att prova några olika längder och se vilken som känns mest bekväm och effektiv för dig.

Vad är rocker och camber?

Camber- och rocker-skidor är utformade med olika former och flex mönster för att ge olika prestanda på berget. Här är några för- och nackdelar med varje typ:

Camber-skidor

Fördelar med camber-skidor

 • Bättre kanthållning och stabilitet på hårt packad snö och preparerade pister.
 • Mer precisa och kraftfulla svängar
 • Mer energieffektiva, mindre trötthet vid skidåkning

Nackdelar med camber-skidor

 • Mindre förlåtande, svårare att kontrollera i mjukare snö eller terräng utanför pisten.
 • Mindre flyt i puder.
 • Mindre lätt att inleda svängar.

Rocker-skidor

Fördelar med rocker-skidor

 • Bättre flytning och kontroll i mjuk snö och puder
 • Mer förlåtande och lättare att inleda svängar
 • Mer manövrerbar och lekfull

Nackdelar med rocker-skidor

 • Mindre kant hållning och stabilitet på hård snö och preparerade nedfarter.
 • Mindre precisa och kraftfulla svängar.
 • Mer ansträngande att åka skidor, mer energi krävs.

 

Det är värt att notera att i takt med att tekniken har utvecklats har många skidor en kombination av både rocker och camber-form, där tip och tail har rocker-form och mitten av skidan har camber-form, denna konstruktion kallas "Hybrid rocker" eller "Rocker-camber" och den erbjuder det bästa av två världar och ger fördelarna med båda konstruktionerna, med mer flyt och kontroll på puder och mjukare snö och mer kanthållning och stabilitet på preparerade pister och hård snö.

Vilken bredd på skidorna ska jag välja till olika snöförhållanden och varför?

Skidornas bredd kan påverka hur bra de fungerar i olika snöförhållanden. Här är en allmän vägledning:

Hårdgjord och preparerad snö: Smala skidor (80-90 mm) är bäst för hårdpack och preparerad snö eftersom de ger bättre kanthållning och är smidigare på fast snö.

Pulver och mjuk snö: Breda skidor (90-110 mm) är bäst för puder och mjuk snö eftersom de ger mer flytkraft och stabilitet i djupare snö.

Blandade snöförhållanden: Allmountainskidor (85-100 mm) är ett bra alternativ för blandade snöförhållanden eftersom de ger en balans mellan smidighet, stabilitet och flytförmåga.

Topptur: Skidor med en bredd på 100 mm eller mer är idealiska för backcountry, eftersom de ger mer flytkraft och stabilitet, vilket gör att du enkelt kan navigera genom djup snö.

 

Tänk på att bredden på dina skidor inte är den enda faktorn som påverkar prestandan i olika snöförhållanden. Skidornas form och rockerprofil samt skidåkarens kunskapsnivå spelar också en roll.

Populära allmountainskidor

K2 Mindbender 96C W 23/24
K2 4 543 kr
(6 490 kr)
Elan Ripstick 96 23/24
Elan 5 383 kr
(7 690 kr)
Nordica Enforcer 104 Free 23/24
Nordica 5 383 kr
(7 690 kr)
Nordica Enforcer 88 23/24
Nordica 5 033 kr
(7 190 kr)

Allmountainskidor för juniorer?

Allmountainskidor är också ett bra alternativ för juniorer som precis har börjat åka skidor eller för dem som vill förbättra sina färdigheter i allmountainskidåkning. De är utformade för att vara mångsidiga och lätta att kontrollera, vilket gör dem till ett bra val för barn och tonåringar som fortfarande lär sig att åka skidor.

Junior-allmountainskidor har en mjukare flex och är mindre i storlek än skidor för vuxna, vilket gör dem mer lämpliga för barns lägre vikt och mindre kraftfulla rörelser. De har också en mindre svängradie, vilket gör dem lättare att kontrollera och mer manövrerbara för barn.

Det är viktigt att välja rätt storlek på skidor för juniorer, eftersom skidor som är för långa eller för korta kan vara svåra att kontrollera och kanske inte ger den bästa prestandan. En allmän tumregel är att välja skidor som når mellan barnets haka och toppen av huvudet när barnet står upprätt.

Vem är allmountainskidor det självklara valet för?

Allmountain-skidor är ett utmärkt val för skidåkare som vill ha en mångsidig skida som klarar av en mängd olika förhållanden och terräng. De är vanligtvis bredare än skidor med framsida, vilket gör att de flyter bättre i puder och ger mer stabilitet på hårt packad snö. De är också vanligtvis smalare än backcountry-skidor, vilket gör dem mer manövrerbara och lättare att kontrollera.

Allmountainskidor är utformade för skidåkare som vill åka hela berget och har en bra balans av egenskaper som gör dem lämpliga för olika typer av terräng och snöförhållanden. De är ett bra alternativ för skidåkare som gillar preparerade pister, puder och viss offpiståkning. De kan vara ett bra val för skidåkare på olika kunskapsnivåer, från nybörjare till avancerade, så länge de har rätt storlek och flex enligt skidåkarens vikt och kunskapsnivå.

Allmountainskidor är inte idealiska för skidåkare som bara åker preparerade pister eller bara åker i djupt puder, för de fallen är specialiserade skidor ett bättre alternativ.

Vanliga frågor om allmountainskidor:

Varför är det sån stor prisskillnad mellan olika skidor?

Material och konstruktion: Skidor kan tillverkas av en mängd olika material, t.ex. trä, skum och kolfiber. Högklassiga skidor använder vanligtvis mer avancerade och dyra material, vilket kan göra dem mer hållbara och ge bättre prestanda i backen. Dessutom är dyrare skidor ofta byggda med mer avancerade konstruktionstekniker och har ett mer exakt hantverk.

Varumärkets rykte och marknadsföring: Vissa skidmärken är mer kända och etablerade än andra, och de kan ta mer betalt för sina skidor eftersom de har ett rykte om att tillverka högkvalitativa produkter. Dessutom kan vissa skidföretag investera mer i marknadsföring och reklam, vilket kan driva upp kostnaden för deras produkter. 

Hur tar jag hand om mina allmountainskidor och hur ofta behöver jag göra det?

 

 • Rengör skidorna efter varje användning: Använd en mjuk borste eller trasa för att ta bort smuts och skräp från skidornas underlag och kanter. Detta hjälper till att förhindra rost och skador på kanterna. 
 • Vaxa skidorna regelbundet: Att vaxa dina skidor hjälper till att skydda underlaget från skador och förbättrar deras prestanda i backen. Hur ofta du bör vaxa dina skidor beror på hur ofta du använder dem och under vilka förhållanden du använder dem. En allmän riktlinje är att vaxa dem var 4-6:e dag när de används eller minst en gång i månaden. Länk till glidvalla 
 • Förvara dina skidor på rätt sätt: När du inte använder skidorna ska du förvara dem på ett svalt och torrt ställe. Undvik att förvara dem i fuktiga eller fuktiga utrymmen, eftersom detta kan leda till att skidorna blir skeva eller rostar. Du bör även tänka på att förvara skidorna i en ordentlig skidväska när dem förvarar. Se alla skidfodral
 • Inspektera skidorna: Före varje användning ska du inspektera skidorna för att se om de har några tecken på skador, t.ex. sprickor eller flisor i underlaget eller i kanterna. Om du upptäcker någon skada är det bäst att låta en fackman reparera den innan du åker skidor på dem igen.
 • Kartinställning: Så ofta som du använder dina skidor bör du kontrollera kanterna, om du märker att de är slöa är det dags att vässa dem. Slöa kanter gör det svårare att kontrollera skidorna, särskilt i isiga eller hårda snöförhållanden. Läs mer om Swix pocket edger

Genom att följa dessa tips kan du bidra till att dina allmountainskidor håller i många säsonger av användning.

Vilken typ av bindning kan jag ha?

Allmountain-skidor kan användas med en mängd olika typer av bindningar, bland annat:

Alpinbindningar: Dessa är den vanligaste typen av bindningar och är utformade för att fungera med traditionella alpina kängor. De används vanligtvis för allmountainskidåkning och ger en säker anslutning mellan pjäxan och skidan.

Hybridbindningar: Dessa bindningar är utformade för backcountry-åkning och gör det möjligt för skidåkaren att släppa hälen så att han eller hon kan gå uppför en backe. Den här typen av bindningar blir alltmer populära eftersom de gör det möjligt för skidåkaren att ta sig in i terrängen i backcountry. 

När du väljer bindningar till dina allmountainskidor är det viktigt att se till att de är kompatibla med den typ av pjäxa du ska använda och att de är korrekt anpassade till din vikt, längd och skidnivå.

 

Fortfarande osäker?

Har du frågor om allmountainskidor eller om du fortfarande känner dig osäker finns vi här för att hjälpa dig.

Vill du komma i kontakt med oss når du oss enklast på info@skidsport.nu eller 08-26 70 76.