Köpguider / Välj rätt utrustning för en säker och lyckad topptur - Experttip

Välj rätt utrustning för en säker och lyckad topptur - Experttips och råd

Checklista för att välja rätt topptursutrustning

Vad är topptur?

Topptur, eller randonee i fjällen, är en typ av friluftsliv där man använder sig av skidor eller splitboard för att ta sig upp till toppen av en fjäll eller ett berg och sedan åka nerför, simple as that! Istället för att åka i lift eller använda sig av snöskoter, klättrar man upp för fjället på egen hand med hjälp av skidorna och stighudar under skidorna för att öka friktionen och för att ta sig uppåt på snön.
Topptur kräver oftast mer utrustning och förberedelser än traditionell skidåkning eftersom man befinner sig på högre höjder och ofta i mer utmanande terräng. I den här guiden kommer vi ta fram den viktgaste utrustningen, lavinsäkerhet, vanliga misstag och tips på hur du får en lyckad tur på fjällen. 

Val av rätt toppturskidor

Valet av skidor för topptur beror på flera faktorer, inklusive personliga preferenser, nivå av erfarenhet och typ av terräng man planerar att åka på. Men generellt sett är topptursskidor lite annorlunda än vanliga alpina skidor eftersom de är lättare och har en annan konstruktion som gör det lättare att klättra uppåt. 

En tumregel vid val av längden på ett par topptursskidor är att utgå ifrån sin egen längd och sedan lägga till 5-10 cm. 

Atomic Backland 107 - en lätt topptursskida som fungerar bra i mjuk snö och är konstruerad för att vara stabil 
och responsiv på både uppförs- och nedförsbackar. Skidorna är 107 mm breda under foten, vilket ger gott om flyt i djup snö.

Blizzard Rustler 10 - en annan mångsidig topptursskida som är lätt att manövrera på smala stigar och branta backar. Skidorna är 102 mm breda under foten, vilket gör dem idealiska för skidåkning på både hård och mjuk snö.

Völkl Rise Beyond 96 - en topptursskida som är något smalare än de andra två modellerna med en bredd på 96 mm under foten. 
Skidorna har en kolfiberkonstruktion som gör dem mycket lätta och stabila på höga höjder.

Det är viktigt att prova ut skidor och hitta en modell som passar ens egna behov och åkstil. Dessa tre modeller är bara 
några exempel på topptursskidor som finns på marknaden

Topptursbindning vs klassisk alpinbindning?

Skillnaden mellan topptursbindningar och vanliga alpinbindningar är att topptursbindningar har en gåfunktion, vilket gör det möjligt att röra hälen fritt och gå uppåt utan att behöva ta av sig skidorna eller lyfta hela foten när du går upp för berget.
Dessa bindingar kallas för techbindningar och är även lättare än traditionella alpinbindningar vilket gör att det inte blir ansträngande när man beger sig uppför berget.

Vanliga alpinbindningar är konstruerade för att ge maximal prestanda i utförsåkning och har vanligtvis ingen gåfunktion. De är tunga och har hög höjdprofil, vilket gör dem mindre lämpliga för topptursskidor


Stighudar må vara den viktigaste utrustningen vid en tur på fjället. Stighudar  fästs under skidorna eller splitboardet för att öka friktionen och underlätta klättringen uppåt. Stighudar är vanligtvis gjorda av Nylon, Mohair eller en Mix, där 70% Mohair och 30% Nylon är den vanligaste varianten. 

Topptursstavar är skidstavar som är speciellt utformade för topptursskidåkning. De skiljer sig från vanliga alpinstavar genom att de vanligtvis är lättare, starkare och mer anpassningsbara till olika situationer. Topptursstavar är också ofta teleskopiska, vilket gör att du kan justera längden beroende på om du går uppåt eller åker nedåt.

En annan viktig egenskap hos topptursstavar är att de vanligtvis har bredare trugor på spetsen av staven, som ger bättre grepp i snön när du klättrar uppför fjället. Vissa topptursstavar har också utbytbara trugor för att anpassa sig till olika snöförhållanden.

 

Populära bindningar, stavar och stighudar

Kampanj
Völkl Rise Beyond 96 Skin
1 393 kr
1 990 kr

Annan viktig topptursutrustning

Förutom topptursskidor, bindningar och stavar finns det flera andra viktiga utrustningsföremål som du bör ha med dig på en topptur.
Här är några exempel:

Skidhjälm: En hjälm är ett viktigt skydd för huvudet när du åker utför, och det är viktigt att använda en hjälm som är speciellt utformad för skidåkning. En toppturshjälm ska vara lätt och bekväm samtidigt som den ger tillräckligt med skydd.

Skidkläder: När du åker topptur behöver du klä dig i kläder som är anpassade för utomhusaktiviteter i snöiga och kalla förhållanden. Du behöver kläder som håller dig varm, torr och bekväm under hela turen. Kläderna ska vara lätta och lättrörliga så att du kan röra dig fritt när du klättrar uppåt och åker utför. Traditionellt brukar man använda sig av "Lager-på-lager-principen", med ett underställ, mellanlager och skallager. 

Goggles: Goggles skyddar dina ögon mot starkt solljus, vind och snö, vilket gör att du kan se bättre och undvika att skadas när du åker utför. Välj goggles som passar bra på ditt ansikte och som ger tillräckligt med synfält.

Ryggsäck: En ryggsäck är ett viktigt hjälpmedel för att bära all utrustning som du behöver på din topptur, såsom extra kläder, mat, vatten, lavinsäkerhetsutrustning och eventuellt en första hjälpen-kit. Ryggsäcken bör vara bekväm att bära och ha tillräckligt med utrymme för all nödvändig utrustning.

 

Säkerhetstips för toppturen - så minimerar du riskerna

Att göra en riskbedömning innan och under en topptur är en viktig del av att minimera riskerna och maximera säkerheten. Nedan följer några viktiga faktorer att tänka på vid riskbedömning och vilken säkerhetsutrustning som är viktig att ha med sig:

 1. Vädret - Innan du går på topptur bör du undersöka vädret och förhållandena på platsen. Kolla väderprognosen, vindstyrkan och nederbörden för att kunna bedöma risken för laviner, snödrivor och andra faror. Det är också viktigt att ta hänsyn till temperaturen och vindriktningen.

 2. Terrängen - Bedöm terrängen och hur svårt det kommer att vara att ta sig upp till toppen och åka ner. Var försiktig vid branta partier och trånga passager där risken för laviner kan vara högre.

 3. Ditt eget kunnande - Var ärlig mot dig själv om din egen nivå av skidåkning och klättring. Välj en topptur som matchar dina färdigheter och erfarenheter.

 4. Säkerhetsutrustning - Viss säkerhetsutrustning är viktig att ha med sig på topptur för att öka säkerheten. Lavinsändare, spade och sond är exempel på viktig säkerhetsutrustning. Lavinsändaren hjälper räddningspersonal att hitta dig om du skulle drabbas av en lavin. Spaden och sonden används för att söka efter personer som har hamnat under snö.

 5. Kommunikation - Se till att ha en plan för hur du ska kommunicera med dina medresenärer. Ha med mobiltelefoner och bestäm en tidpunkt då ni ska återkoppla till varandra för att hålla koll på varandra.

Genom att göra en noggrann riskbedömning och ha rätt säkerhetsutrustning med dig på toppturen kan du minimera riskerna och ha en säker och rolig tur. Tänk på att det är viktigt att ha kunskap och erfarenhet av toppturer och att vara medveten om riskerna som är förknippade med denna aktivitet.

Lavinutrustning som räddar liv!

Kampanj
Mammut Tour 30 Women Removable Airbag 3.0

Vanliga misstag vid topptur

 1. Brister i riskbedömning - Många personer underskattar riskerna med toppturer och går ut på turer utan att göra en noggrann bedömning av terrängen och vädret. Detta kan leda till farliga situationer och olyckor.

 2. Otillräcklig utrustning - Vissa personer glömmer eller väljer att inte ta med sig all nödvändig utrustning för toppturer, såsom lavinsändare, spade och sond. Detta kan försvåra räddningsinsatser vid en eventuell lavinolycka.

 3. För höga krav på sin egen förmåga - En del personer överskattar sin egen förmåga och väljer för avancerade turer för sin nivå av erfarenhet och skidåkning. Detta kan leda till farliga situationer och olyckor.

"Förberedelse, respekt och riskmedvetenhet - Nyckelfaktorer för en säker och ansvarsfull topptur" 

Här är tre tips för toppturer:

 1. Förbered dig noga - Innan du ger dig ut på en topptur, se till att du har all nödvändig utrustning, vet vad du kan förvänta dig av terrängen och väderförhållandena och att du är i god fysisk form. Ju bättre förberedd du är, desto bättre chans har du att lyckas och minimera risken för olyckor.

 2. Respekt för naturen - En topptur är en aktivitet som sker i naturen och därför är det viktigt att visa respekt för den och ta hänsyn till miljön. Se till att inte lämna några spår efter dig och försök att inte störa djurlivet.

 3. Var medveten om riskerna - En topptur kan vara farlig om du inte är medveten om riskerna som är förknippade med aktiviteten. Lär dig om laviner, snöfall och andra faror som kan uppstå och var beredd på att ändra dina planer om vädret förändras. Kom också ihåg att det alltid är viktigare att komma hem säkert än att nå toppen.

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar )

Du har ännu inga favoriter

Meny